از تقویت انرژی گرفته تا تقویت ایمنی، این مواد مغذی برای عملکردهای بدن مهم هستند. داشتن یک رژیم غذایی متعادل می تواند به پیشگیری از بیماری های مزمن مانند دیابت و غیره کمک کند. اما اگر غذاهای سالم را به طور منظم و به موقع مصرف نکنید، مشکلات سلامتی زیادی مانند مشکلات گوارشی بوجود میآید.
چرا مردم وعده های غذایی خود را حذف می کنند؟
برخی از رایج ترین دلایل حذف وعده های غذایی عبارتند از:
- افرادی که برنامه های شلوغی دارند.
- برخی بر این باورند که حذف وعده های غذایی می تواند به کاهش وزن آنها کمک کند، اگرچه اغلب تأثیر معکوس دارد.
- استرس و اضطراب می تواند اشتها را کاهش دهد و منجر به از دست دادن وعده های غذایی شود.
- برخی از افراد احساس می کنند که نیازی به غذا خوردن در زمان های خاص و وعده های غذایی ندارند و اگر احساس گرسنگی نکنند، ممکن است وعده های غذایی خود را حذف کنند.
- برخی از افراد به دلیل مذهب یا زمانی که رژیم غذایی مانند فستینگ یا روزه متناوب دارند وعده های غذایی خود را حذف می کنند .
- شرایطی مانند بی اشتهایی می تواند باعث شود افراد به طور کامل از خوردن غذا اجتناب کنند.
نخوردن به موقع وعده های غذایی می تواند منجر به عوارض جانبی شود.
حذف وعده های غذایی چه عوارضی دارد؟
حذف وعده های غذایی ممکن است برای برخی بی ضرر یا حتی مفید به نظر برسد، اما می تواند منجر به مشکلات متعددی شود. در اینجا برخی از عوارض جانبی آن را مرور میکنیم:
کند شدن متابولیسم
حذف وعدههای غذایی میتواند سرعت متابولیسم شما را کاهش دهد، زیرا بدن شما به حالت ذخیرهسازی میرود و به جای سوزاندن آن برای انرژی، چربی را نگه میدارد. این می تواند کاهش وزن یا مدیریت را در طول زمان دشوارتر کند. طی یک تجزیه و تحلیل در سال 2021 که در مجله Nutrients منتشر شد ، ارتباطی بین حذف صبحانه و وزن بدن یافت شد. محققان دریافتند افرادی که صبحانه نمیخورند، در معرض افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی هستند.
سطح انرژی پایین
صرف نظر از نوع غذایی که می خورید، این مواد غذایی گلوکز بدن را تامین می کند که به انرژی تبدیل می شود. "بدون وعده های غذایی منظم، ممکن است خستگی، ضعف و کاهش عملکرد را تجربه کنید که میتواند بر کاهش بهرهوری شما تأثیر بگذارد".
نوسانات خلقی و تحریک پذیری
با حذف صبحانه، ناهار یا شام، سطح قند خون کاهش می یابد و منجر به تحریک پذیری و تغییرات خلقی می شود. همچنین ممکن است در تمرکز کردن در محل کار مشکل داشته باشید و به دلیل کمبود مواد مغذی به مغز احساس اضطراب یا حتی پرخاشگری کنید.
پرخوری بعد از حذف وعده های غذایی
حذف یک وعده غذایی اغلب منجر به پرخوری در وعده بعدی می شود. وقتی صبحانه، ناهار یا شام را حذف می کنید، بیش از حد گرسنه می شوید. بنابراین، کنترل اندازه سهم دشوارتر می شود . این می تواند منجر به دریافت بیش از حد کالری شود که به نوبه خود می تواند منجر به افزایش وزن شود.
کمبود مواد مغذی
نادیده گرفتن مکرر وعده های غذایی می تواند منجر به از دست دادن مواد مغذی ضروری مانند ویتامین ها و مواد معدنی شود و منجر به کمبودهایی شود که می تواند عملکردهای بدن را به طور منفی تحت تأثیر قرار دهد. کمبودهای طولانی مدت می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی مانند کم خونی یا ضعیف شدن استخوان ها شود. در طی یک مطالعه انجام شده در سال 2020 مشخص شد مصرفکنندگان صبحانه در مقایسه با افرادی که صبحانه را حذف میکنند، مواد مغذی بیشتری دریافت میکنند.
ضعف ایمنی
رژیم غذایی که تغذیه مناسبی نداشته باشد، سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کند و شما را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها و بیماری ها می کند. طبق گفته یک متخصص حذف مداوم وعده های غذایی می تواند از دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن برای حفظ سیستم دفاعی بدن جلوگیری کند.
مشکلات گوارشی
حذف وعده های غذایی ممکن است به مشکلات گوارشی مانند نفخ، حالت تهوع و رفلکس اسید کمک کند. الگوهای غذایی نامنظم فرآیند گوارش را مختل می کند و باعث ناراحتی و گاهی درد می شود. همچنین میتواند خطر ابتلا به سندرم روده تحریکپذیر را که یک مشکل گوارشی شایع است و میتواند منجر به دردهای شکمی، باد کردن و یبوست شود، کاهش دهد. در طی یک مطالعه در سال 2020 که در مجله تغذیه بهداشت عمومی منتشر شد ، شرکت کنندگانی که سه وعده غذایی اصلی مصرف کردند 30 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر بودند.
شما باید به طور منظم غذاهای سالم بخورید.
یبوست
هنگامی که وعده های غذایی حذف می شوند، ریتم گوارشی بدن می تواند مختل شود. عدم تغذیه منظم بر حرکات روده تأثیر می گذارد و آنها را کند می کند که می تواند به یبوست منجر شود یا مشکلات موجود یبوست را تشدید کند. در طی مطالعه ای که در سال ۲۰۲۲ در مجله Neurogastroenterology and Motility منتشر شد، ارتباط مثبتی بین حذف صبحانه و یبوست در دانشجویان پیدا شد.
کاهش توده عضلانی
در صورت عدم تغذیه منظم، بدن شما ممکن است شروع به تخریب بافت عضلانی برای تولید انرژی کند. این مورد به خصوص در صورت رها کردن وعده های غذایی به طور مکرر صادق است. "این می تواند منجر به از دست دادن عضله شود، به خصوص اگر در حال حاضر رژیم غذایی دارید که مقدار پروتئین مناسبی ندارد.
افزایش خطر بیماری های مزمن
حذف مداوم وعدههای غذایی میتواند به مقاومت به انسولین، تنظیم نامناسب قند خون و التهاب منجر شود. با گذشت زمان، این خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک را افزایش میدهد. طبق تحقیقات منتشر شده در مجله «تغذیه» در سال 2019، حذف وعدههای غذایی، بهویژه صبحانه، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد.
چگونه از حذف وعده های غذایی خودداری کنیم؟
در راستای داشتن سبک زندگی سالم، اولویت دادن به وعده های غذایی منظم اهمیت دارد. اینجا چند راهنمایی برای اجتناب از رها کردن وعده های غذایی آمده است:
- وعده های غذایی را از قبل برنامه ریزی و آماده کنید، زیرا داشتن گزینه های سالم و از پیش آماده، خوردن یک وعده غذایی سریع را حتی در صورت مشغله کاری آسان تر می کند.
- اگر به یادآوری نیاز دارید، از آلارمهای تلفن خود برای نشان دادن زمان غذا استفاده کنید.
- اگر خوردن سه وعده غذایی بزرگ دشوار است، سعی کنید وعده های غذایی کوچکتر را بیشتر بخورید تا سطح قند خون را تنظیم و انرژی را حفظ کنید.
- محل کار، ماشین یا کیف خود را با تنقلات سالم مانند میوه های تازه و آجیل تهیه کنید.
- گاهی اوقات ممکن است گرسنگی را با کم آبی اشتباه بگیرید، پس مرتب آب بنوشید.
- سعی کنید روز خود را با یک صبحانه مقوی شروع کنید.
- استرس اغلب باعث از دست دادن اشتها می شود که می تواند منجر به از دست دادن وعده های غذایی شود، بنابراین تکنیک های مدیریت استرس را تمرین کنید.
حذف وعده های غذایی می تواند عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی و کمبود مواد مغذی داشته باشد. اگر می خواهید انرژی خود را حفظ کنید، از پرخوری جلوگیری کنید و از سلامت کلی خود حمایت کنید، اولویت دادن به تغذیه متعادل و زمان بندی منظم وعده های غذایی بسیار مهم است.
دیدگاه خود را بنویسید